אחת ההשקעות הכי חשובות ומשמעותיות שאנחנו יכולים לעשות בחיינו, היא רכישת מגרש לבנייה. כידוע, אין בישראל הרבה מגרשים פנויים, ולכן ישנם הרבה מאוד ישראלים שמחפשים מגרשים לרכישה לצורך בנייה, בין אם זה של בית מגורים או עסק.
מדובר בעסקה חשובה ומשמעותית, מאחר ואנחנו משקיעים בה לא מעט כסף ולהבדיל מעסקאות אחרות, אנחנו יכולים להחזיק במגרש במשך שנים ארוכות, הוא לא יתכלה ולא ייעלם, ויש לנו אפשרות להרוויח ממנו, בין אם אנחנו משתמשים במבנה שנבנה עליו ובין אם אנחנו משכירים אותו לגורם אחר.
על מנת שהעסקה תצא לפועל כפי שאנחנו מצפים, ישנם שלבים שעלינו לבצע, אחד מהם זה כתיבת זכרון דברים. מדובר על שלב מאוד חשוב כמעט בכל עסקה, ובפרט בעסקאות נדל"ן הן על רכישת מבנה והן על רכישת מגרש.
מה זה זיכרון דברים ולמה הוא חשוב?
המשמעות של זיכרון דברים, הוא ששני הצדדים, המוכר והרוכש מסכימים על ביצוע העסקה גם אם הם לא ניסחו חוזה וחתמו עליו עדיין. בצורה כזו הם מונעים אפשרות שהצד המוכר יחליט לפנות למישהו אחר ולהציע לו את המגרש או שהצד הרוכש יחליט לבצע עסקה אחרת במקום.
באמצעות זיכרון דברים מנסחים את ההסכמות אליהן הגיעו שני הצדדים, כאשר בשלב מאוחר יותר ינסחו את החוזה המפורט ויחתמו עליו. בעיקרון, זיכרון דברים גם מוכיח רצינות של שני הצדדים וגם מטיל סנקציות כספיות אם אחד הצדדים מחליט לצאת ממנו ללא סיבה.
כיצד כותבים זיכרון דברים בצורה נכונה
כאשר ניגשים לעסקה על רכישת מגרש, שני הצדדים צריכים להסכים כמובן על מחיר העסקה וכן על הדרך בה הוא ייקבע. זה שלב הבסיס בכל עסקת נדל"ן, לאחר מכן ניתן לעבור לנקודות אחרות, כמו למשל, מתי המגרש עבור לבעלים החדשים שלו, באילו תנאים וכיצד יכול כל צד לבטל את העסקה.
בשביל לעשות שימוש נכון בזיכרון דברים, יש להקפיד על מספר נקודות:
ראשית, יש לציין את המחיר המוסכם. על מנת שאף צד לא יוכל לטעון למחיר אחר בשלב ניסוח החוזה. צריך גם להסכים כיצד בדיוק מבצעים את התשלום עבור המגרש.
שנית, יש לסכם מתי אמורה העסקה לצאת לפועל, מתי הבעלות תעבור לידי הרוכש, וכיצד הוא אמור לקבל את השטח אותו הוא רכש.
שלישית, זיכרון דברים גם יקבע באילו תנאים ניתן לבטל את העסקה מבלי שלם פיצוי לצד השני. למשל, אם מתברר שהזכויות על המגרש מוטלות בספק או שיש בעיה לבצע את העסקה כפי שנקבע מראש. יש אפשרות ששני הצדדים יסכימו שניתן לבטל את ההסכם בהסכמה, מבלי לשלם פיצוי אחד לשני.
ארבע, מנגד, חשוב לקבוע מה יהיה גובה הפיצוי שישלם מי שייסוג מההסכם ללא סיבה. נהוג לעשות זאת בשביל להרתיע אנשים לצאת מהסכמים שהם חתמו עליהם.
חמש, כל הסכם זיכרון דברים שהוא חייב להיות מנוסח על ידי עורכי דין ולקבל את אישורם על מנת שיהיה ניתן לדון בו בבית המשפט במידת הצורך.
כאמור, זיכרון דברים איננו אמור להיות ארוך וגם לא אמור להכיל את כל הפרטים. הוא אמור להיות הבסיס עליו ינוסח וייחתם ההסכם המלא.
לפני סיום נדגיש, נהוג לעשות זיכרון דברים בעסקאות נדל"ן בגלל המשמעות והערך שלהן. אך הן לא העסקאות היחידות בהן נהוג לחתום על זיכרון דברים. באופן טבעי, בכל תחום ותחום, ינוסח הסכם אחר וכך גם זיכרון דברים שונה שיתאים לסוג העסקה ומה שעומד בבסיסה.